КАКВО Е РЕСПОНСИВ ДИЗАЙН?

КАКВО Е РЕСПОНСИВ ДИЗАЙН?

Дата на публикация: 30 август 2022 г.

Тази статия не е насочена към професионалисти, а към хора, които проявяват интерес да разберат какво представлява респонсив дизайн. Накратко, това е изработката на дизайн, който да отговаря на параметрите на различни видове устройства: компютър, таблет и мобилен телефон.

Пример за респонсив и нереспонсив дизайн на страница

В кратка графична презентация по-долу може да видите как изглежда дизайн на страница на десктоп на компютър (1), как изглежда същата страница, когато не е направен респонсив дизайн за мобилен телефон (2) и накрая, - когато е направен респонсив дизайн за мобилен телефон (3).

Преди да се направи респонсив дизайн страницата понякога може да изглежда буквално покъртително на мобилен телефон. В много случаи обаче необходимостта от приспособяване на вашата уеб страница за мобилни устройства не засяга всички, а само отделни компоненти от нея.

Респонсив дизайн и UX/UI

С потребителския интерфейс (UI) и опит (UX) се цели максимално удобство при достъпа до сайт или страница на различни видове устройства. Респонсив дизайнът се явява неизменна част от потребителския опит (UX) при използването на даден уебсайт или страница. Затова уеб дизайнерът изработва отделен дизайн за компютър, таблет и мобилен телефон. Без това потребителският опит се срива.

Уеб дизайн за мобилни устройства

Тъй като статистиките показват, че преобладаващата част от хората използват повече своя мобилен телефон за достъп до информация в интернет, уеб дизайнерите започват с дизайна за мобилното устройство, с което след това съобразяват дизайна за настолния компютър при изграждането на уеб сайт. Едва ли сте обръщали внимание, но има уеб сайтове, които разполагат с много по-добър и удобен потребителски интерфейс за мобилни устройства, отколкото за десктоп (лаптоп или настолен компютър).

SEO оптимизация за Google

Google отчита качеството на изработка на всяка една страница. Идеята е да се предостави достъп до ценно и качествено съдържание без значение от устройството, през което достъпвате даден уебсайт. Това означава, че Вашият уебсайт или страница следва да има добре издържан дизайн, който да предоставя добър интерфейс и опит на потребителите както за компютри, така и за мобилни устройства. В този смисъл добрият респонсив дизайн е едно от условията, които следва да се имат предвид при SEO оптимизацията (Search Engline Оptimization) на дадена уеб страница.

Респонсив дизайн и Wordpress

Ако сте човек, който не се нуждае от професионална изработка на уебсайт, но в същото време имате личен блог, то може да бъдете спокойни, използвайки система за управление на съдържанието (Wordpress, например). Това, което трябва обаче да се уверите е, че темата, която сте избрали е оптимизирана за различни устройства и тогава можете да бъдете спокойни, че Вашият уебсайт ще изглежда добре не само на компютър, но също така и на мобилен телефон.

Web Design Art Studio предлага различни услуги. Ако Вашият уебсайт има нужда от подобрение на дизайна за мобилни устройства, не се колебайте да се свържете с нас. С радост ще Ви съдействаме!

Всички статии на Web Design Art Studio са авторски. Позоваването при използване на която и да било статия е абсолютно задължително!

Към предишната статия: Конференция по повод 380 години от смъртта на Галилей

Към следващата статия: McAfee: 5 нови зловредни разширения за Google Chrome